قهوﮤ نوش‌آباد: دانش پخت و کارکرد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد باستان شناسی دانشگاه کاشان

2 استادیار گروه باستان شناسی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران.

چکیده

در فرهنگ نوشیدنی­ های ایرانی، قهوه از جمله نوشیدنی‌های وارداتی به شمار می­رود که به تدریج در فرهنگ ایرانی جایگاه ویژه ­ای پیدا کرده و رنگ و بوی ایرانی به خود گرفته است. سنت قهوه‌نوشی در ایران احتمالا به روزگار صفویه می­ رسد. این نوشیدنی گرم به تدریج از محبوبیت زیادی برخوردار­ شد و از دربارها و طبقات فرادست جامعه به میان مردم راه یافت؛ به طوری که در مناطق مختلف ایران با شیوه­ های متنوع، تهیه و عرضه شد. در این میان، قهوه نوش‌آباد شیوه تهیه مخصوص و متفاوتی دارد و زمان زیادی برای آن صرف می­ شود. شهر تاریخی نوش­ آباد در حاشیه کویر مرکزی ایران قرار دارد و از توابع بخش مرکزی شهرستان آران و بیدگل است. این قهوه غلیظ و شیرین است و عطر گلاب، هل و دارچین از آن به مشام می‌رسد. شرکت‌کنندگان در مراسم­ گوناگون مانند سوگواری‌های محرم و مجالس ترحیم با این قهوه در حسینه ­ها، مساجد و خانه ­ها پذیرایی می‌شوند. نوشیدن قهوه در میان مردم نوش­ آباد، همچنان رسمی ماندگار و زنده در فرهنگ مردم این منطقه است. در این مقاله با شیوه توصیفی- تحلیلی برای تبیین جایگاه قهوه نوش­ آباد به لحاظ تاریخی، فرهنگی و اجتماعی تلاش می‌شود. برای نیل به این هدف، ضمن تشریح شیوه تهیه قهوه، کارکردهای مذهبی، فرهنگی و اجتماعی آن در میان مردم نوش ­آباد بیان می‌شود. بر اساس یافته‌های پژوهش، قهوه نوش ­آباد در تحکیم پیوندهای اجتماعی و تقویت هویت فرهنگی و مذهبی مردم نوش­ آباد نقش مؤثر و بسیار مهمی دارد

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Noushabad coffee: The tradition of Cooking and its Functions

نویسنده [English]

  • Abbasali rezainiya 2
چکیده [English]

In the Iranian drink culture, coffee is one of the imported drinks that has gradually gained especial status in Iranian culture and has acquired an Iranian flavor. The tradition of drinking coffee in Iran probably goes back to the Safavid era. This hot beverage gradually became popular and reached out of the courts and the upper classes of society to ordinary people; thus in different regions of Iran was produced in various ways.  Noushabad coffee has a different especial cooking style and It takes a long time to make it. Noushabad as a historical city is located in margin of the central desert of Iran and in the central part of Aran/Bidgol province. This coffee is thick and sweet, with rose-water, cardamom and cinnamon aroma. People who attend various ceremonies such as  Moharram mourning and funerals are served with this coffee in husseiniyehs, mosques and homes. Drinking coffee by Noushabad people is still a living tradition in the cultural life of the people of the region. This paper attempts to explain the status of Noushabad coffee in its historical, cultural and social aspects with a descriptive-analytic method. To achieve this goal, while describing the method of cooking, its religious, cultural and social functions among this people have been expressed. According to The findings, Noushabad coffee plays an important roles in strengthening the social ties and the cultural and religious identities of  this  people.
 
 
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Intangible Heritage
  • Noushabad
  • Coffee
  • Identity